torsdag 19 augusti 2010

MUF's kampanjlåt

En liten a'la Uggla komposition:
http://www.youtube.com/watch?v=1BxS-C01OMU


Mmmm, en liten retorisk tolkning av MUF's kampanjlåt....

Den dolda premissen: M och MUF skiter i alla som inte jobbar eller uppfyller arbetslinjen, för de generar inget och de är inte med och "bygger" Sverige. Med andra ord; den svenska befolkningen innefattas enbart av de som finns ute på arbetsmarknaden och generar tillväxt och gynnar vinstintressena.

Vilket är dolt i fina anaforer och metaforer, vilka återknyter till/ger mottagaren (vilket i det här fallet bör vara första och andra generationens väljare) bilden av att rösta på Moderaterna är det bästa för Sverige... men vad är då Sverige?

Jaaa, antagligen alla som är självständiga, både ekonomiskt och från de samhälleliga trygghetssystemen.

Kontentan: alla som har en trygg vardag, är etablerade på arbetsmarknaden och anser att arbetslösa, funktionshindrade, pensionärer, sjukskrivna osv är en samhällsbelastning röstar på Moderaterna...
 
Å förresten, påstås att Vänstern bedriver bidragslinje emedans de själva gynnar en arbetslinje. En liten fråga bara: 
Vad har Littorin för incitament till att bege sig ut på arbetsmarknaden? Hans fallskärm utgår om han får förvärvsarbete. Att hitta ett arbete med en högre lön än 120 000 kr i månaden kommer nog att vara svårt. Är det en arbets- eller bidragslinje så säg?

1 kommentar:

KarinTenggren sa...

Väl skrivet! Alliansens retorik är obehagligt exkluderande, fast den på ytan utger sig för att vara inkluderande. Man talar om att minska utanförskapet när själva retoriken i sig skapar tydliga gränser mellan vi och dom. Det verkar tydligen också mycket viktigt att värna om människors ekonomiska trygghet när det gäller en kille som Littorin...