onsdag 21 oktober 2009

Allas Rätt, Lika Rätt, Gemensamt Ansvar!


Politiska ideologier är idéer om hur samhället skall organiseras och styras, hur dess institutioner skall vara utformade i kombination med människosyn (källa; http://sv.wikipedia.org/wiki/Ideologi , 2009-10-07. kl. 19.09). 

Utifrån dels diskussionen vi hade vid senaste studiecirkelsträffen, samt som ett litet svar på den politiska slogan som MSP marknadsför:
"praktiska lösningar är bättre än ideologiska låsningar", 
vill jag gärna skriva om min syn på ideologi.

Jag ser inget motsatts förhållande här; bara för att ett parti har en ideologisk tillhörighet innebär inte det att partiet är låst eller inte kan föra en praktisk politik, med bra lösningar.


Min bild av att sitta i ett parti med ideologisk anknytning innebär att partiet, dess aktiva och väljarna får något konkret att förhålla sig till, vilket verkar som en gemensam och sammansvetsande nämnare, en politisk identitet…






Grundtanken med att ett parti har en ideologisk förankring är att det ger riktning, verktyg och tillvägagångssätt för hur samhället ska fungera och därmed också hur politiken ska bedrivas. Syftet med att ett parti har en ideologisk förankring är att det politiska målet och framtidsvisionen ska vara densamma för alla aktiva i partiets namn. En annan vinst med att inneha en grundideologi är att väljare vid valurnan vet vad partiet och dess aktiva står för, inte bara i sakfrågor utan även ur ett helhetspolitiskt perspektiv.


Självfallet innebär ideologisk anknytning att politiker verkar utifrån samhällets bästa. Att aktiva politiker tillhör en grunideologi innebär inte att dessa är helt låsta vid "vissa" tillvägagånssätt eller synsätt. Det handlar mer om att den bedrivna politiken är underbyggd av en gemensam samhällsbild och människosyn.  För Vänsterpartiets del bedrivs politiken utifrån en socialistisk grundsyn, där de demokratiska värdena och den gemensamma välfärden underbyggs av jämställdhetsfokus på alla plan.

Som jag ser på det så för att ett samhälle ska kunna fortsätta vara just ett samhälle så måste det vara baserat på gemenskap, tillhörighet och sammanhållning. Om det samhället även sen ska kunna vara hållbart bör detta även innehålla värden som demokrati, jämställdhet och solidaritet. Utan detta kommer samhället att så småningom förtvinas till ett samhälleligt vakuum, där de nationella gränserna enbart verkar som just gränser för individer drivna av egenintressen. Är det ett sådant samhälle vi vill leva i?

Nej, jag tror att valet 2010 kommer att bli just ett ideologiskt val där väljarna kommer att ta ställning till vilken typ av samhälle man vill leva och verka i.

3 kommentarer:

Ann-Louise Eklund sa...

Intressant skrivning Christin. Det låter ju bra, men det du skriver om Malung-Sälenpartiets "slogan": "praktiskalösning är bättre än ideologiska låsningar" skulle jag vilja kommentera.

I Bonniers stora lexikon står det under ideologi bland annat: "Ibland menas med ideologier endast sådana idésystem som är sakligt felaktiga men omhuldas därför att de tjänar t.ex. en viss klass intressen." Det är detta som kan göra det hela så komplicerat och långt ifrån logik och sunt förnuft. Nu är det inte säkert att det gäller Vänsterpartiet där du är engagerad men det innebär till exempel att (s) oftast är emot alla former av friskolor och familjedaghem, oavsett hur verkligheten ser ut. DET är en stor fara för vår kommun och DET är en av anledningarna till att vi i Malung-Sälenpartiet tycker att det är viktigare att se på VAD som är bäst för vår kommun och inte vad "partiets ideologi" säger.

Så med dessa ord så skulle jag vilja säga att det viktigaste inte är den ideologiska förankringen utan den LOKALA förankringen för beslut.

En "risk" med en samstämmig ideologi är att man blir hemmablind för att man är så lika och tänker så lika i alla frågor. Det ser jag mer som ett hinder än en möjlighet. Men det är min personliga åsikt och kan vara helt fel - vem vet?

Christin Löfstrand sa...

Jag förösker inte alls påvisa att politisk ideologisk tillhörighet är det allra viktigaste för att ett parti ska kunna verka eller fungers väl... syftet med inlägget är enbart att visa på dess möjliga funktion och vinningar.

Självfallet går värden som dialog, diskussion, demokratisk ordning och förankring före ett rent ideologiskt fokus (fast i vårt fall tillhör de värdena ideologin).

För övrigt anser jag inte att en ideologisk anknytning lägger hinder när det gäller problemlösning eller drivande av politik. Detta då ideologi enbart sätter prägel på den gemensamma människosynen och värdegrunden och inte på sakfrågenivå.

Christin Löfstrand sa...

...tack för ditt inlägg och engagemang. Roligt att se att du tycker min blogg är värd att läsa och att du lägger tid på att ge gensvar. Tack igen.