onsdag 16 december 2009

Tack till alla aktiva i vår kommun

Det inte bara bloggvärlden som är en djungel, jag har nämligen upptäckt samma fenomen när det kommer till politkervärlden.

Vilken djungel: både när det kommer till de olika politikområdena, den totala kommunpolitiken men också även när det gäller allt informationsföde och letande. Jag har under den här veckan ringt både öronen varma (till olika tjänstemän, professorer, partikansli med flera) samt knappat fingarna heta vid datorn, för att kunna få tag i den information som jag behöver inför fredagens möte.

Den som tror att kommunpolitiker sitter på ändan och bara bekvämlighetsbeslutar har i mina ögon en ganska snedvriden bild av politiska uppdrag och vad de innebär. En medborgare på förtroendepost ska inte enbart vara påläst i dagordning och beslutsunderlag, den behöver även sätta sig djupare in i frågor för att kunna bygga argumentering, yrkanden och analysera situationer och underlag som sig bör.

Ingen kan någonsin komma att ifrågasätta engagemanget hos de politiskt aktiva (hur det beslutas är en annan femma), dessa är eldsjälar som lägger ner mycket tid och möda för allas bästa - oberoende av partitillhörighet...
Tack till alla er aktiva i Malung-Sälens kommun som orkar och håller i. 

onsdag 9 december 2009

Vargavinter


Vargdebatten frodas åter igen...
Denna ständiga fråga kring vargbeståndet och jakt/avskjutning. Kvarstår gör det ändå att det är en högaktuell fråga för den norra kommundelen, där vargen är påträngande nära och direkt påverkar befolkningens vardag.




Länk till dagens debattinlägg i DN:
http://www.dn.se/opinion/kolumner/vargavinter-vantar-1.1010472

söndag 6 december 2009

2:a Advent i storrensningens tecken

Helt underbart, äntligen har storrensningen ägt rum. Allt har gåtts igenom: gamla avlagda kläder, för små kläder, leksaker som inte längre används, skor i uppsjö och allmänt påsamlat skräp. En del åker ut på Tradera, en del till tippen och resterande till Marta & Maria.

Till och med Adrian och Vendela har fått varit med… De ”små trollen” har rensat mellan tre säckar: vill ha kvar, trasigt/slänga och leksaker som ska ges bort. Vad roligt det har varit att betrakta de små när de har dividerat och kommit överrens om vad som ska vart.

tisdag 24 november 2009



En lycklig saga som plötsligt försvinner,
 
ett hastigt farväl och tårar som rinner,
 
munnen skrattar och hjärtat gråter
 
han gick och kommer aldrig åter
(författare okänd)




En Kamrat har hastigt lämnat oss... så svårt att förstå... mitt hjärta går ut till dem som är kvar.
Jag hoppas att du visste att du var älskad och omtyckt av många - saknaden kommer bli stor.







fredag 20 november 2009

Synninge på konferens

Var på kvinnopolitiskkonferens i helgen - En givande och intressant helg kring frågor som feminism och jämställdhet.

Vi var en grupp på ca 30 kvinnopolitiskt ansvariga och kvinnopolitiska representanter från hela landet.

Helgen var satt till att revidera och opponera på det Kvinnopolitiska principprogrammet. Förutom Patriarkatet, genus, normer och värderingar, maktrelationer och ojämlikheter var den ”heta potatisen” individualiserad föräldraförsäkring. Denna fråga diskuterades och maldes om och om igen.

Jag kan inte låta bli och ställa mig frågande till Vänsterns syn på denna föräldrapengsfråga…

Visst kan jag förstå resonemang kring att lika delad föräldrapenning kan användas till att få mer jämställda förhållanden på arbetsmarknaden. Men samtidigt måste erkännas att jag kan tycka att det är ngt naivt om man tror att denna i sig kan ändra djupt rotade normer och värderingar gentemot könen. Att enbart ändra i föräldraförsäkringen skulle bara vara att ta ett kliv i rätt riktning, tyvärr inte tillräckligt för att uppnå målet - lika värde och jämlika förhållanden på arbetsmarknaden för både män och kvinnor.

För att kunna uppnå ett sådant högt uppsatt mål måste större och fler medel till. För att kunna vinna jämlika förhållanden för både män och kvinnor så behöver detta inarbetas på arbetsmarknaden och bland arbetsgivare. För att kunna vinna över dessa till att börja behandla och värdera arbetskraft lika emellan könen så behöver de även innebära samma riks för arbetsgivare, eller att arbetsgivare gynnas/kompenseras för att de anställt ”riskgrupps” arbetskraft, småbarnsföräldrar. Jag tror att för att kunna uppnå bättre förhållanden för kvinnor så bör även arbetsgivarincitament implementeras, som komplement till den individualiserade föräldraförsäkringen. En sådan komplettering skulle exempelvis kunna vara:

• Ett anställningsstöd för arbetsgivare vid arbetstagares föräldradagsuttag

och/eller

• subventionering av de sociala avgifterna för arbetsgivare vid anställning av småbarnsföräldrar.

fredag 13 november 2009

Tråkig debatt kring våra ungdomar

Vad jag blir ledsen över den hätska debatt som pågår kring en viss ungdomsproblematik i vår kommun.

Visst, jag kan se hur det har skapats vissa destruktiva ungdomsgrupperingar och att dessa inte rör sig inom samhällsnormen eller ens de regleringar vi har, och att detta skapar en problematik. Men någonstans måste man också ta i beaktande vad det är som felat, och försöka se till en konstruktiv problemlösning, istället för pajkastning eller överdriven negativisering. Visst kan vi som utomstående betraktare skylla på bristande föräldraskap, dålig socialisering och/eller samhällsbrister och utpeka dessa som orsaker. Sanningen att säga så är sådana påståenden enbart spekulationer.

Vem innehar rätten att säga vad som får snedtrampande individer att falla på glid, utan riktig insikt? Och vem besitter rätten att stämpla och döma dessa ungdomar och dess förhållningar?



torsdag 12 november 2009

För barnens bästa

Satt ute och ”småsurfade” lite emellan studierna. Jag landade på Vänsterpartiets hemsida där jag läste:

Kalle Larsson, flyktingpolitisk talesperson, är upprörd över moderaternas agerande i skånska Vellinge kommun, där kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman (M) säger att han inte vill få dit några ensamkommande flyktingbarn alls.

Till detta gav Kalle som respons:
- Vellingemoderaterna har inte ha rätt att motarbeta den svenska flyktingpolitiken... Därför är det nu dags att... stifta en lag om att alla kommuner skall ha skyldighet och beredskap att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Samtidigt skall kommunerna självfallet få den statliga ersättning som krävs för det skall bli ett bra mottagande...

Jag undrar om inte Kalle Larsson är ute på lite hal is här. Jag tycker definitivt att så många kommuner som möjligt ska ta emot ensamkommande barn. Jag tycker dock att det bör betänkas att trots att alla kommuner får statligt stöd kommer dessa barn inte att få tillräckligt mottagande och hjälp.

Idealet vore om vi alla (kommuner) kunde ta emot så många som det bara går av behövande individer, både vuxna och barn. Men verkligheten är en annan: trots att kommunerna får ekonomisk ersättning så kommer många landsbygdskommuner inte att kunna erbjuda den hjälp och stöd som sig bör. Ensamkommande barn, behöver många gånger extra stöd och specialkompetens för att komma tillrätta med de traumakonsekvenser de bär med sig. Den kompetensen finns tyvärr inte många gånger i mindre kommuner, och det är också även svårt att rekrytera till mindre orter.

Utifrån förutsättningarna kan jag tycka att det vore olyckligt om staten ska reglera en kommunal skyldighet gällande mottagande av ensamkommande barn Individen och dess behov och bästa måste få stå i centrum, vilket innebär att placera dem i otillräckliga kommuner kanske inte är en bra lösning.

Om nu staten ska reglera mottagande av ensamkommande barn, bör en utvärdering göras av varje kommuns kompetens tillhandahållande, samt även en utredning kring barnens kommande behov, för bästa möjliga mottagande, placering och för barnens egna bästa.

Imponerad



Vad jag tycker att du är strong Daniel Riazat.


En UngVänster kille (ordf. Dalarna) från Falun som kämpar med näbbar och klor (tolka mig inte bokstavligt) mot nazism, fascism och rasism. Daniel är en av grundarna till nätverket Dalarna mot rasism, och i måndags (på Kristallnatten) genomförde han, nätverket, en stor anti-rasist konsert på Stora Torget, Falun.

Jag är så imponerad av denna unga ambitiöse gymnasiekille -han verkligen orkar, kämpar och kan! Detta till trots att han vid flertalet tillfällen har blivit uthängs av diverse organisationer som arbetar mot hans (vår) sak, så fortsätter kampen för rättvisa. Daniel är ett praktexempel på att alla kan och desto fler vi är desto bättre blir det. Daniel, ett levande bevis för att "trägen vinner" och att alla har möjlighet och förmåga att vara med och förändra samhället till ngt bättre.

Jag tycker det är skönt och betryggande att se att det faktiskt finns både hopp och initiativ emot orättvisor och för; jämlikhet, rättvisa och solidaritet.

En stooor kram till er alla som fortsätter kämpa

söndag 8 november 2009

Ett mirakel...

Vilken lycka!!
Ovve är tillbaka. Vendela vaknade i morse bredvid sin livskamrat. Gladare tös var länge sen jag såg.

Igår kväll, när Adrian skulle plocka fram en ny toalettrulle hittade han Ovve under alla toalettrullar i balen. Han tassade försiktigt fram till lilla systeryster, som låg och sov i sin säng, och la den lilla tuffsiga filuren bredvid henne. Precis som om han aldrig hade varit borta från hennes sida började hon per automatik rulla hans välslitna öron i sömnen, så som hon alltid brukar göra.

Vilken fröjd det var att möta den överlyckliga jäntan vid sängkanten imorse. 

fredag 6 november 2009

Klurar lite…

Vad är det som sätter vår identitet? Läste precis City of Glass, Paul Austen, och jag kan helt enkelt inte sluta tänka på vad som sätter en identitet.

Är det som så att vi lever i en värld av transparens där vi sätter vår identitet utifrån illusioner, där Jaget är satt utifrån olika roller och objekt för dessa roller såsom; kläder, bostad, bilen, hunden, familjen, yrket, utbildningen osv?

Om det är som så att identiteten är satt utifrån yttre omständigheter, vilka är vi då egentligen? Blir vi bara en illusion av oss själva, där Jaget blir en transparent bild av det ytliga och ogenomträngliga? Eller är det som så att det är kontexten som sätter prägeln på vilka vi är, vi blir någon enbart i ett sammanhang eller genom en social interaktion? – Komplext!

Titta vad högskolan gör med en… inte vet jag om jag blev någe klokare heller, kanske bara mer frågande.

tisdag 3 november 2009

Att förlora sin bästa vän


Min dotter Vendela förlorade i tordags sin bästa vän...
Ovve, hunden som egentligen var en kanin, tösen som inte kunde säga vovve döpte kaninen till Ovve.
Ovve var en välsliten, illaluktande filur som hon har haft med sig varje natt sen BB. Nu vid fyra års ålder försvann han - vilken olycka, många sömnlösa nätter har det blivit.

Hur hjälper man en liten att förlora sin allra bästa vän?

måndag 2 november 2009

Var är kvinnoförtroendet?

I Malung väger vågen över… I KS AU har vi totalt en manlig representation på 100 %, i KS sitter männen på 82 % av platserna och i KF med 59 % (detta gäller enbart ordinarie ledamöter). Om vi istället lägger fokus på hur fördelningen ser ut inom de olika partierna så blir resultatet ganska iögonfallande... 

Parti               Politisk instans                    Kvinnlig representation
  S                           KF                                         43 %
                               KS                                         50 %
  M                         KF                                          44 %
                               KS                                            0 %
  V                          KF                                          50 %
                               KS                                            0 %
                            KF                                           20 %
                               KS                                             0 %
MSP                        KF                                           67 %
                               KS                                             0 %
 Fp                          KF                                            33 %
                                KS                                             0 %
 Kd                          KF                                             0 %
                                KS                                             0 %

Hur kommer det sig att Malungs aktiva politiker till så stor del är män?
Är kvinnor mindre värda eller är de bara mindre vetande?

Nej, jag tror knappast att så är fallet! Det är helt enkelt som så att vi i Malung kan se en föråldrad politisk tradition, leva kvar, där männen ska och bör vara de mest drivande och kunnande, och därmed ska ha plats i de politiska forumen – tråkigt, tråkigt.

Det kanske är dags för partierna att tänka om inför nästa val och även släppa in lite fler kvinnor på den politiska arenan - ju bredare representation på alla plan desto bättre politik. De aktiva politikerna i Malung behöver inte bara inneha en köns anknuten spridning utan också en bred representation och spridning även gällande ålder, yrken, akademisk bakgrund och kommungeografisk spridning. Ju fler perspektiv desto bättre helhetspolitik kan bedrivas.

Nej, in med fler kvinnor, mer aktiva kvinnor och tag plats; nu rullar jämställdhets tåget in på Malungs station – kliv ombord.

En resa fram & tillbaka

Vala Vazirdaftari, ett av många spännande och intressanta livsöden…

Är det inte helt sanslöst att vi idag lever i en värld där allt för många måste fly sina hemländer för sin egen säkerhets skull. Än värre kan tyckas att de inte har någon möjlighet att åka tillbaka. Vala Vazirdaftari flydde Iran och kunde åka tillbaka och hälsa på först nu. Inte förrän tjugo år senare var det relativt säkert för honom att åka och hälsa på nära och kära - tragiskt.

Det slog  mig; vad tryggt vi lever här egentligen och att vi tar den tryggheten för given.

Vala berättade fängslande och ögonöppnande om sin flykt till Sverige, återresan och om hans upplevelse av Iran idag kontra hur det var för tjugo år sen (i partilokalen i fredags).

fredag 30 oktober 2009

Att träffas... Att lära II

Jag måste ju, med risk för dacapo, lyfta de bra samtal vi hade under studiecirkeln i onsdags.

Vi diskuterade heta frågor som; SD och mediabelysning; bemötande/icke bemötande, skattehöjningen; 50-öringen i kommunalskatt, kommunala prioriteringar, främlingsfientlighet, mötet i Sälen; både det positiva och det konstruktiva, samtalets och diskussionens värde...

Studiecirkeln lyfte att de verkligen uppskattade den politiska diskussionen, och önskade att styrelsen uppmuntrar till fler forum för politiska samtal -Definitivt något att anamma!

Ju fler som är med och formar politiken, och kommer med aspekter och perspetiv, desto bättre blir den.

Dags att röra på fläsket

Jaha, då var det dags att röra på fläsket (motionera) inför kongressen.

Partistyrelsen har annonserat att det är dags för alla lokalföreningar att göra sin röst hörd inför kongressen i maj. Jag hoppas vekligen att det kommer in lite motionsförslag från Malung-Sälen. Det har varit tunt med såna de sista åren. Kom ihåg att alla som är intresserade av att åka till Gävle som kongressombud är hjärtligt välkomna att anmäla intresse till lokalföreningens styrelse (gäller även motioner).

Det vore verkligen roligt och bra om fler i partiet hörs och syns
 - ALLA KAN och ALLA är LIKA VIKTIGA!

Jag har lagt till en länk till förslaget till valplattform, den kongressen ska ta ställning till, och medlemmarna innan dess motionera om.

http://www.vansterpartiet.se/images/stories/media/dokument/politiskaprogram/Frslag_till_valplattform.pdf

torsdag 22 oktober 2009

Stolt över våra dalapolitiker

Vad härligt det är att se att det finns bra initiativ och engagemang på dalabänken... you go girls!
http://www.dt.se/opinion/debatt/article499820.ece

onsdag 21 oktober 2009

Allas Rätt, Lika Rätt, Gemensamt Ansvar!


Politiska ideologier är idéer om hur samhället skall organiseras och styras, hur dess institutioner skall vara utformade i kombination med människosyn (källa; http://sv.wikipedia.org/wiki/Ideologi , 2009-10-07. kl. 19.09). 

Utifrån dels diskussionen vi hade vid senaste studiecirkelsträffen, samt som ett litet svar på den politiska slogan som MSP marknadsför:
"praktiska lösningar är bättre än ideologiska låsningar", 
vill jag gärna skriva om min syn på ideologi.

Jag ser inget motsatts förhållande här; bara för att ett parti har en ideologisk tillhörighet innebär inte det att partiet är låst eller inte kan föra en praktisk politik, med bra lösningar.


Min bild av att sitta i ett parti med ideologisk anknytning innebär att partiet, dess aktiva och väljarna får något konkret att förhålla sig till, vilket verkar som en gemensam och sammansvetsande nämnare, en politisk identitet…




Vilken uppslutning!!

Åkte till Sälen i måndags med förväntningen att ingen skulle dyka upp… efter insändar- och kommentarläsningen i Dt (Dalatidningarnas webbsida) trodde jag att loppet var kört och ingen var intresserad av att möta upp Vänsterpartister i Sälen.

Vad fel jag hade!!!


Vi hade timmar av intressanta och givande samtal om både politikerbrister, tjänstemanna bemötande, politiska prioriteringar och felprioriteringar, kommunikation och dialog… men viktigast av allt Sälenbornas egna uppfattning kring Sälens framtid och dess behov.

Vad som slog mig under och efter träffen var hur viktigt det är att föra en levande dialog och ha en reell behovsbild av vad ortsbefolkningen själva anser är viktiga prioriteringar utifrån dess egna förutsättningar. Framför allt så har måndagens möte öppnat ögonen för att det går inte att driva politik utan förankring. Kanske något att komma ihåg för alla aktiva?

måndag 19 oktober 2009

Snart bär det iväg…

Ser verkligen fram emot dagens samtal uppe på Lärcentrum i Sälen Jag hoppas att många kommer och delar sina åsikter och perspektiv med oss.


(Vänsterpartiet har bjudit in till öppen diskussion i Sälen, idag måndag den 19:e, kl. 18.30).

söndag 18 oktober 2009

Att träffas... Att lära

Under studiecirkeln i onsdags och slog det mig vad mycket jag har att lära och vad givande det är när flera tillsammans diskuterar och bollar olika synsätt, aspekter och perspektiv. Jag uppskattar verkligen det reella mötet med andra.


Jag säger inte att jag inte är vän av interaktivitet, eller att jag själv inte nyttjar detta nästan dagligen (både privat, genom skolan och politiken). Jag njuter självfallet också av tillgängligheten och enkelheten med Internet, där jag kan hitta fakta, skicka och ta emot information, uttrycka mina åsikter och bibehålla kontakt med nära och kära som sitter på långt avstånd. Men inget går upp emot att träffa er i "verkliga" livet.


Tack alla för att ni finns.

fredag 16 oktober 2009

Byabor


Så härligt att höra att det satsas mer än bara på storstadsregioner...
Vi borde alla få inneha och bibehålla möjligheten att få leva där vi vill och inte utifrån ett marknadscentraliserat Sverige, där det indirekt ses som ogynnsamt att bo på glesbygd.

Jag uppskattar verkligen att vi har politiker som ser till oss byabors intressen och livskvalitet. Tack!

http://www.dt.se/opinion/kronikor_debatt/article496090.ece

fredag 9 oktober 2009

Vi & Dom



Varför skapas ett vi/dom fenomen mellan ”vanliga” medborgare och politiker?


Är politiker verkligen ett eget släkte? Jag trodde att politiker skulle vara; ”valda av folket och vara av folket”… med andra ord så bör inte ett vi/dem fenomen kunna uppstå. Som jag ser det så är politiker lika mycket medborgare och ”vanligt folk” som vem som helst.


Är det inte så det bör och ska vara? Att de som sitter på förtroendeposter ska tillhöra representanter från ALLA samhällskategorier (om jag nu ska våga mig på att klassificera människor). Är det inte som så att enligt svensk demokrati ska det finnas både en folklig förankring samt representation för att det demokratiska systemet ska kunna fungera?


Hur kommer det sig då att när jag följer insändardebatterna i Dalarnas Tidningar så kan jag uppfatta mer och mer av ett politiskt ”utanförskap”, där politiker ses som; ”några som tror sig veta bättre än resterande befolkning”, ”några som står utanför resten av samhället” eller ”några som sitter över huvudet på oss andra och styr våra liv”. Håller vi på att skapa ett nytt segregationsfenomen här? Trodde att vi ALLA var medborgare, att vi ALLA var ”folk” och att ALLA är lika mycket värda.

Om vi vänder på steken och väljer att se ALLA som politker istället, utifrån att alla är med och utformar politiken, om det så är vid kaffekoppen, lunchrummet på jobbet, föräldramötet, genom insändare, motionsskrivande eller genom att delta på listor. Utifrån ett sånt perspektiv så är ju alla med och skapar politiken och för debatten framåt (oavsett forum). Detta skulle innebära att ett Vi/Dem förhållande inte skule kunna existera. Jag trodde att det politiska och demokratiska systemet skulle innebära att det indirekt är medborgarna som styr Sverige (både genom val och aktivt deltagande). Vad är det som fallerar? Mitt enda eventuella svar på dessa frågor är brist på förankring, förtroende och dialog och i övrigt ser jag inga andra syndrom än fördomar, allmän missuppfattning, syndabocks letande eller att jag har en naiv, utopisk och snedvriden samhällsbild.


Snälla hjälp mig… för jag har lite svårt att förstå

tisdag 6 oktober 2009

Kohandel



Visst är det ganska fascinerande och samtidigt tragiskt att valstrategin redan ett år före valet ser ut att gå ut på rena kohandeln, med den privata plånboken som insats. Hur kommer det sig att värden som solidaritet, trygghet och kvalitet blir så ointressanta i hårt pressade ekonomiska lägen? Jag kan förstå att många röster kommer att handla om att säkra eller trygga den privata ekonomin, men är rätt medel verkligen genom skattesänkningar? Vad händer om vi istället ställer oss frågan; Var ska medlen till alla dessa skattesänkningar tas ifrån? Vad och vilka får stryka på foten på grund av dem?

Svaret är enkelt; med nuvarande regering får de som inte är med och bidrar till samhället stryka på foten.

De som ej ror båten får inte heller sitta med i skutan.

Alliansen använde under valrörelsen ordet Utanförskap som ett av sina ledord… tragikomiskt kan tyckas… det är väl precis det de har lyckats skapa med sin politik. Vi kan idag urskilja ett Sverige med stort utanförskap där de som ej platsar inom dess arbetslinje eller de som ej främjar den ekonomiska utvecklingen och tillväxten i Sverige sätts i ett sorts utanförskap. Vi har sett flera exempel på detta; långtidssjukskrivna (rättare sagt 54 000 som nästa år ska in i arbetslivet igen), ensamstående föräldrar, låginkomsttagare, arbetslösa mfl mfl. Aldrig någonsin har väl behovet av ekonomskt bistånd varit så stort som under 2009?

Nej, vi kanske ska inse att nästa års val är större än enbart den individuella plånboken och kohandeln om denna. Jag hoppas att nästa års val kommer att handla om människovärde och allas rätt till en tillvaro och del i allas vårt samhälle, där vi går och röstar för ett bättre Sverige och inte för ett nationellt område fyllt med egenintressen.

lördag 3 oktober 2009

Kan inte vara hundra alla dagar

Tråkigt och ruskigt väder och en huvudvärk som inte är av denna värld... låter som en toppenkväll för pizza och film

torsdag 1 oktober 2009

Insändarsvar till Anki och Erik, Sälen; Nu ska Sälen ta över


Detta insändarsvar har ännu inte tryckts och jag vet inte heller om så kommer att göras...

Insändarsvar, Dt 20091001,  till Anki och Erik, Sälen;

Det handlar inte om att politikerna i Malung inte vill investera eller har ett byggstopp i enbart Sälen. Det handlar om att hela kommunens behov måste tas i beaktande, vilket i dagsläget innebär att utifrån rådande ekonomiska läge så kan kommunen inte göra några stora nyinvesteringar i någon del av kommunen. Malung-Sälens kommun bör bedriva en icke Malungscentraliserad politik, där den kommunala helheten tas i beaktande, och där ingen by eller tätort förprioriteras den andra (utifrån varje orts förutsättningar och behov). Det handlar med andra ord inte om någon investeringsbojkott av just Sälen.

tisdag 29 september 2009

Försäkringsdjungel

Åhå jaja, ibland känner jag mig lika trött som en mindre pigg nittioåring...

sitter å klurar på bilförsäkring (avtalet vi har går snart ut)... vad svårt det är då; hur många bolag som helst, alla med olika erbjudanden och paket hit å dit. Hur sjutton ska jag kunna veta vad som är det mest prisvärda och förmånliga?

Har jämfört på internet och även ringt runt till olika bolag. Självfallet säger alla försäljare att deras försäkring är den bästa och mest förmånliga för mig som bilägare. De små skillnaderna hit och dit är verkligen svåra att få grepp om. Göra någon direkt jämförelse mellan de olika bolagen, mer än en krass prisjämförelse, är svårt. De olika bolagens erbjudandepaket innehåller helt olika saker (eller kanske lika, men de kallar dem olika). Svårt!

Alla dessa val; försäkringar, telefonabonnemang, internetabonnemang, tv-paket, elbolag, pensionssparande med mera, med flera...
Kan någon snälla tala om för mig hur en arbetande (eller i det här fallet studerande) tvåbarnsmamma med hus och hem och allt vad det innebär, samt andra åtaganden, ska kunna hitta all denna tid som krävs för att kunna researcha ordenligt. Vem hittar den tiden och hur bär de sig åt?

Måste allting verkligen behöva vara så här komplicerat och kräva sååååå mycket tid?
Trött jag blir =)

måndag 28 september 2009

Läste en högaktuell insändare


Brukar börja dagen med att bläddra bland nätbilagorna Dalatidningarna och DN...

Idag läste jag bland annat en insändare kring ombyggnationen av gamla gymnastiksalen vid Sälens skola. I insändaren kunde jag följa en orolig Sälenmamma som undrade kring och ifrågasatte beslut om ombyggnation av Sälens skola. Se länken för hela insändaren:

Jag kan förstå att man som förälder ställer just dessa frågor och jag tycker att de är helt berättigade. Jag hade själv gjort detsamma om det gällt mina egna barns skola och dagisplaceringar. 

Idag, måndag, kommer kommunfullmäktige att besluta kring anslag för framtida ombyggnation, inte hur verksamheten för övrigt organiseras. Dagens beslut kommer handla om att lägga förutsättningar för att kunna tillgodose det kommande behovet av barnomsorgsplatser i Sälen. Anslaget kommer att ge ekonomisk möjlighet för att kunna agera snarast möjligt för att lösa problematiken kring bristen på barnomsorgsplatser..


Jag kan tycka att önskvärt naturligtvis hade varit att nuvarande och blivande förskoleföräldrar hade involverats i planerna i förväg och att en öppen dialog hade förts med dessa för att gemensamt och ur ett behovsperspektiv kunna hitta bästa möjliga lösning. Nu visar det sig att en sådan information eller diskussion tyvärr blir förlagd till imorgon, tisdag, efter Kf. Jag tycker att detta är mer än beklagligt, men ändå till viss del förståeligt utifrån tidspressen. Jag hoppas verkligen att detta snabba beslut och förfarande i slutändan kan leda till något bra för tillväxtorten Sälen, dess barn och föräldrar.







söndag 27 september 2009

Vad tycker du...

EU-beslut påverkar din vardag; Vi kan idag se hur EU infiltrerar alla politiska plan, där sex av tio ärenden som behandlas av kommuner och landsting påverkas. Detta innebär att ungefär 60 procent av de ärenden som behandlas i kommun- och landstingsfullmäktige runt om i Sverige direkt eller indirekt påverkas genom beslut eller medfinansiering från EU.

Vänsterpartiet har hittills bedrivit en politisk utträdeslinje gentemot EU. Vi kan idag urskilja hur denna linje har försvagats och ifrågasätts av många medlemmar. Så sent som idag kunde vi följa vår egen partiledares vacklande inställning gentemot utträde:

http://www.dn.se/nyheter/politik/ohly-dags-lamna-krav-pa-eu-uttrade-1.961381

Vad tycker du: Ska Vänsterpartiet fortsätta att driva en utträdeslinje eller inte?

En helt underbar dag




Dagen startade med en lång, lugn och skön morgon för att sedan fortsättning nere på byn och Malungs Marknad...

Promenerande, flanerade, kikade och kisade, hälsande till höger och vänster, småpratande, karusellåkande och lottköp. Vad mer kan man begära, än att få njuta tillsammans med alla goa Malungsbor? Vilken toppendag och vad glada kidsen var; äntligen fick de åka karusell!!!

Måste säga att Marknaden än en gång var ett toppenarrangemang som lyste upp vardagen för hela familjen, fast främst kanske för de karusellsuktande små. Jag är imponerad av den snabba lösningen av marknadsplacering. Vad mycket mysigare det blev med ett levande centrum med mycket fart och rörelse. Tack alla involverade för en toppen dag med guldkant.

lördag 26 september 2009

"Ledsen i ögat"


Ibland blir jag lite "ledsen i ögat"... satt på morgonen och läste dt (dalatidningarna på nätet); jätte roligt att se att just Malungsrelaterade artiklar hör till dem som är mest kommenterade och att det på insändarsidan är febril aktivitet. Tycker det är viktigt och bra att rätten att göra sin röst hörd nyttjas. Det som är lite synd är att fokus i stort ligger på det negativa i kommunen eller till och med ren pajkastning.

Tänk; om vi istället hade kunnat försökt lyfta varandra, ta tag i saker, istället för att bara klanka ner på de vi anser vara otillräckliga, om vi alla samarbetade för Malungs bästa, om vi kunde lösningsfokuser istället för att problematisera och om vi hade en mer positiv attityd och större framåtanda... vad långt vi skulle kunna nå och vad mycket bättre vi skulle kunna få det.


Att få Malung till en inflytnings- och tillväxtkommun kanske i första ledet handlar om en attityförändring och sedan ett agerande utifrån en mer positiv anda med tilltro till Malung, dess invånare och vidare utveckling, "you go Malungsbor " =).

fredag 25 september 2009

Nu e jag på G


Äntligen har jag tagit mig ut i bloggdjungeln! De små har nattats å den äkta hälften är ur huset... så vad kan jag då göra annat än att börja blogga när veckans Idol-avsnitt är slut?


Självfallet hade jag kunnat lagt min energi på att vika tvätten, plocka ur diskmaskinen, rensa bland skolpapper, se över vad som ska målas imorrn, dragit dammsugaren i hallen eller kollat mailen för tvåhundrade gången idag... men det hade jag ingen lust med, å därför gör jag det inte heller.

- Välkommen till min blogg! Hoppas att du som besökare kommer att njuta av den lika mycket som jag antagligen kommer att göra när jag skriver den.